De beroemdste voetbalmuseum ter wereld


Voetbal, waarschijnlijk de grootste sport ter wereld dat ook echt overal ter wereld wordt gespeel. Misschien niet op de Noord- of Zuidpool, maar ik ben vrij zeker dat je voor de rest overal wel dat balletje kan laten rollen. Afhankelijk van de telling kom je rond de 3-4 miljard voetbalfans wereldwijs uit. Vergelijk dat maar eens met cricket of veldhockey! Cricket heeft zo’n 2-2,5 miljard fans en veldhockey zo’n 1-2 miljard.

Museum voor voetbalfans

Je zou zeggen dat de grootte van deze aantallen iets zou zeggen over het aantal musea dat ter wereld aan voetbal is besteed zou samengaan. Opvallend genoeg is dat niet het geval. Er zijn natuurlijk beroemde voetbalmusea, anders zou ik er geen artikel over schrijven! Maar het aantal musea is verhoudingsgewijs zo ontzettend klein. Voetbalfans spelen of kijken de sport liever dan ze naar een museum gaan over voetbal, blijkt wel!

In Zurich staat namelijk het FIFA wereldmuseum. Het hoofdgebouw van FIFA staat namelijk in Zurich, dus vandaar dat het logisch is dat het museum ter ere van voetbal ook daar staat. De geschiedenis gaat terug tot 1930, toen in Uruguay, waar het allereerste wereldkampioenschap werd gehouden. In de bijna honderd jaar die er toen op volgde is de collectie tot maar liefst 1000 verschillende museumstukken verzameld. 

Dat naast de 4000 stuks tekst en de 1500 foto’s die het museum rijk is. In totaal zijn er 211 leden van FIFA en elk lid heeft zijn eigen stukken. Het is dus zeker een museum waar elke voetbalfan zijn ogen gaat uitkijken! Vandaar dat ik ook van harte aanbeveel een kijkje te nemen als je in de buurt van Zurich bent!

De museumstukken

Er is echt van alles in het museum te zien. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben er wel iets over geschreven. Bijvoorbeeld; een voodoo-pop om de beslissingen van de scheidsrechter goed af te laten verlopen voor het eigen team. Of het ooit heeft gewerkt? Daar is geen bewijs voor… Maar evenmin voor het tegendeel!

In 1886 is de International Football Association Board (IFAB) opgericht en dat is in 1913 uiteindelijk de FIFA geworden zoals wij die vandaag de dag kennen. Als je de geschiedenis van deze organisatie zelf wil bekijken, dan kan het hier ook terecht. Er dus meer dan een eeuw aan museumstukken aanwezig en dan bijna een eeuw van FIFA zoals wij deze tegenwoordig kennen.

Voor al je voetbalvragen en meer kan je in dit museum terecht. Het is heel leuk om allerlei herinneringen rond voetbal weer op te halen en opnieuw te bekijken. Je ziet alles wat sinds 1930 is gebeurd en hoe elk land zo zijn eigen toppunten had door de hele geschiedenis heen.