Voetbalplaatjes verzamelen – een trend die elke sportman niet kan weerstaan


Voetbalplaatjes van de Albert Heijn – iets wat wij nooit zullen vergeten. Ook nu nog harstikke populair. Elke keer dat de actie weer terug is bij de Albert Heijn of bij een andere supermarkt staan alle jongetjes én meiden in de buurt in de rij bij de uitgang van de supermarkt. Daar vragen zij beleeft of zij de voetbalplaatjes mogen hebben. Je hebt er natuurlijk de wat brutalere kerels bij, maar goed… Alles voor dat ene felbegeerde plaatje dat ze missen!

Waar de trend oorspronkelijk vandaan komt

Het gaat met mijn artikelen altijd om de geschiedenis en om te verklaren waar trends vandaan komen, dus ten eerste wil ik kort uitleggen waar de voetbalplaatjesmania vandaan komt. Ja, dat is één woord! Goed, vroeger, zo rond het jaar 1900 was het volgende aan de hand in Amerika: de beste manier om naamsbekendheid te krijgen was om kaartjes met het product aan je klanten te geven. Een soort business card die je weggeeft.

Die trend was er al langer, zo’n honderd jaar eerder begonnen. Zo tussen 1880-1910 was deze manier van adverteren het populairst. Uit deze gewoonte zijn voetbalplaatjes ontstaan. In Amerika was en is toen vooral baseball een ontzettend populaire sport. Er was toen een bedrijf die baseballkaartjes ging printen, om zo de fans een kaartje van de beste of populairste speler te geven. En daaruit zijn onder andere ‘trading card games’, zoals Pokémon, Yu-Gi-OH! en Magic the Gathering ontstaan.

De trend slaat over

Baseball is nooit echt een hele populaire sport in Europa geweest. In Nederland hebben wij een ijzersterk baseball team, maar eigenlijk is de sport vooral in Amerika, Japan en Zuid-Korea populair. Baseballplaatjes verzamelen… Er zijn natuurlijk in elk land fans van deze sport, maar echt mainstream zal het niet snel worden. Welke sport hier wel ontzettend populair is? Je raad het al, dat is natuurlijk voetbal! Voetbal is de populairste sport ter wereld en Nederland is een ontzettend voetballand.

Dus, hier in Nederland verzamelen wij voetbalplaatjes. Er zijn een aantal verschillende makers van voetbalkaartjes, maar de meest populaire is de van Albert Heijn. Zodra de voetbalplaatjes weer verzameld kunnen worden, is er gelijk een rage over de voetbalplaatjes. Zeker degene die men maar al te graag wil hebben, om de collectie compleet te maken. Ik ben zelf niet zo van het verzamelen van deze plaatjes, maar ik ontsnap niet aan de rage, want dan verzamel ik wel voor iemand anders.

De rage en de trend

De voetbalplaatjes van de Albert Heijn zijn een rage, maar en zijn natuurlijk ook echte voetbalplaatjes voor de echte verzamelaar. Die komen dan niet van de supermarkt vandaan, maar van de clubs zelf. Want wat is er nou beter voor een Ajax-fan dan voetbalplaatjes verzamelen die van Ajax zelf afkomen? Of van bijvoorbeeld de Eredivisie?

Die komen van andere drukkers en dat is de langdurige trend. Eentje die langer bestaat en langer stand houd dan die van de supermarktplaatjes. Voor de echte verzamelaars, zeg maar. Verzamelaars die soms tot wel tienduizenden euro’s neerleggen om hun collectie compleet te maken. Soms denk ik; het is echt wat de gek er voor geeft. Maar in Amerika is het bijvoorbeeld de normaalste zaak tussen verzamelaars onderling om voor baseballplaatjes tot wel 35.000 dollar neer te leggen.