De Millennium bug? Y2K? De wattes? Om even duidelijk voor onze jongere lezers te maken: Y2K staat voor ‘year 2k’, oftewel het jaar 2000. Het is te vergelijken met de 2012 Maja-kalender hype. Iets wat één jaar lang een ontzettend grote hype is, om daarna even snel weer van de aardbodem te verdwijnen. De bug bleek achteraf niet meer dan een hype te zijn, want er waren uiteindelijk heel weinig computersystemen die daadwerkelijk problemen ondervonden.
De ‘bug’
De bug lag in het volgende; in de goede oude tijd van de negentiger jaren waren computersystemen gebouwd om zo weinig mogelijk ruimte te gebruiken. Ze hadden nog niet zo heel veel daarvan. Het jaartal werd daarom van vier cijfers naar twee ingekort. Men vreesde dat ‘00’ als ‘1990’ door de computers werd geïnterpreteerd en niet als ‘2000’.
Er waren eigenlijk twee bugs waarvan men dacht dat ze grote problemen zouden veroorzaken. De eerste was de ‘double o’ fout en de tweede was 9 September 1999. Dat komt omdat toen veel programmeurs de datum 9/9/99 als einddatum in hun programma hadden gestopt. Vooral in belangrijke sectoren zoals de banksector, verzekeringssector en bij de overheid.
Niet alleen computers
Eigenlijk ging de bug zelfs verder dan alleen computers. Eigenlijk alles wat een computerchip in zich had was een probleem. Zou zouden zelfs liften (huh?) opeens de fout in gaan. Vandaar dat bijna alle apparaten op kalenderproblemen werden gecontroleerd. Het ging zelfs zo ver dat in 1998 er onderzoek naar de potentiële problemen werd gedaan. Daaruit bleek, niet geheel onverwachts, dat de overheid het minst klaar was voor Y2K-bug problemen.
De Europese Commissie heft een rapport uitgeschreven waar ze waarschuwden dat de lidstaten niet goed genoeg waren voorbereid op een Y2K-bug. Groot-Brittannië heeft zelfs het leger in opperste bereidheid gebracht, mochten basale voorzieningen de geest geven. Zo diep ging de angst in wezen.
Azië
In Azië was er op dat moment een grote financiële crisis, waardoor ze niet goed genoeg op Y2K-problemen waren voorbereid. Zelfs de VN ging ervanuit dat deze bug problemen zou veroorzaken en heeft een internationale conferentie georganiseerd om problemen te bespreken. Er is een kleine 300 miljard dollar besteed, wereldwijd om de computersystemen Y2K-proof te maken.
Toen kwam het jaar 2000. Wat is hier gebeurd? Ontzettend veel. Maar computerbugs? Nooit van gehoord. Ik heb nu wel de hele tijd de Y2K-bug als een hype aan het bestempelen, wat het in feite ook is. Maar er was zeker een potentieel probleem met de computersystemen en alle upgrades die toen zijn uitgevoerd, zijn vandaag de dag nog handig.
Is de bug verder uitvergroot dan per se nodig was? Jazeker. Was de hele hype een hype om niets? Zeker niet. Is het hele probleem te ver uitvergroot? Zeker weten. En het is maar de vraag wanneer de volgende hype plaatsvind (denk aan 2012… Wat is daar toen ook alweer gebeurd?)