Hoe wetenschap en technologie onze geschiedenis aan het veranderen zijn


Ik wil met jullie terug de geschiedenis in gaan. Ik wil duidelijk maken hoe de wetenschap en technologie onze hele geschiedenis heeft veranderd en hoe blij wij moeten zijn met de wetenschap van tegenwoordig. Laten wij samen een stap terug in de tijd nemen, het hoeft nog niet eens zo heel ver terug te gaan.

Honderd jaar geleden leefde de mens als heel anders dan nu. Om eventjes stil te staan bij hoe erg de wereld in honderd jaar is veranderd, drie voorbeelden:

Het dorp – de plek van geboorte tot de dood

Stel je eens voor; je wilt gaan shoppen en neemt de fiets, bus, trein of auto naar de grote stad om daar lekker een dagje te gaan winkelen. Dan moet je vanavond wel op tijd terug zijn voor de voetbalwedstrijd van Brazilië, want die club vind je razend interessant. Dat is vandaag de dag een hele normale dag. Denk zo’n honderd jaar terug, of misschien twee honderd jaar. Toen zag de wereld er heel anders uit.

Want om toen naar de volgende stad te gaan… Dat was een halve wereldreis! En als je naar die stad ging, wilde iedereen weten wat ‘de dorpsgek’ nou uit zijn dorp te zoeken had. Want normaal werd je in een dorp geboren en stierf je daar ook. Eigenlijk waren alleen de adel die überhaupt reisde. De boerenklasse werkte op de boerderij van paps en nam die vervolgens over. Praten met een vriend of vriendin uit een ander drop? Dat was vreemdgaan.

Voetbalwedstrijd aan de andere kant van de wereld

Denk eens terug aan het FIFA-wereldkampioenschap. Dat was in 2018 in Rusland en dan moet je het volgende bedenken: vroeger moest je naar Rusland wandelen om het te zien. Misschien kon je ergens een paard krijgen, mocht je wat rijker zijn. Maar het zou een reis van enkele weken zijn. Nu, al ben je aan de andere kant van de wereld, kan je met een beetje geluk binnen 24 uur in Rusland zijn. Vroeger was dat onmogelijk en was het snelste dat je in een ander land kon zijn… Misschien een paar weken?

De technologie gaat steeds verder ontwikkelen en straks als de hyperloop technologie wat verder is ontwikkeld, kunnen wij straks met de trein naar China. Kan nu ook al, maar kost je een aantal dagen. Straks is de hyperlooptrein een sneller alternatief op het vliegtuig. Hele continenten worden steeds beter bereikbaar. Weekendje Peking of Shanghai? De reis naar en van China kost niet het grootste deel van de tijd, die besteed je lekker in China.

Medische wetenschap gaat steeds verder

De wetenschap is ook een stuk verder. Het aantal doden door ziektes die door vaccinaties kunnen worden voorkomen, word elk jaar lager. Binnen 100 jaar zal de lijst met ziektes die niet meer bestaan groter worden. Er zullen nieuwe vaccins op de markt komen en dus ook meer ziektes die alleen maar terug in de geschiedenisboeken zijn te vinden. Denk bijvoorbeeld aan cholera. Een slimme Engelse doctor wist door hygiëne te introduceren, het aantal besmettingen van cholera te verlagen. Toen der tijd een revolutie, nu iets heel normaals.

Niet alleen cholera is aan banden gelegd in het Westen, vele andere ziekten zijn eigenlijk niet meer te vinden hier. Straks, wanneer alle continenten wat verder ontwikkeld zijn, zullen allerlei ziekten nooit meer voorkomen. Straks zal zelfs malaria niet meer op deze aardbol te vinden zijn. Zoveel ziekten zullen iets van het verleden zijn. Daarom moeten blij zijn dat de medische wetenschap zo snel vooruit gaat als dat nu het geval is. Als mensheid gaan wij daardoor een stuk vooruit.